Verminderd vruchtbaar

Waarom lukt zwanger worden soms niet vanzelf?

Als je binnen een paar maanden na stoppen met anticonceptie nog niet zwanger bent, hoeft er nog niets aan de hand te zijn. Men spreekt pas van ongewenste kinderloosheid als je na één jaar proberen nog niet spontaan zwanger bent geworden. De WHO (World Health Organization) heeft berekend dat op de hele wereld tussen de 60 en 80 miljoen paren ongewenst kinderloos zijn. Men schat verder dat één op de zes stellen hulp zoekt om zwanger te worden.

Die hulp varieert van een advies van de huisarts tot het ondergaan van IVF (In Vitro Fertilisatie, ofwel reageerbuisbevruchting). Als zwanger worden niet vanzelf gaat is de centrale vraag natuurlijk: waarom? Het is belangrijk om te weten wat de oorzaak is, omdat hier de keuze voor een zwangerschapsbehandeling op wordt gebaseerd. Er zijn veel verschillende oorzaken van verminderde vruchtbaarheid. Van de paren die medische hulp zoeken, ligt het probleem in ongeveer 30% van de gevallen bij de vrouw, in ongeveer 30% van de gevallen bij de man en in ongeveer 30% van de gevallen is er een gecombineerd probleem. Bovendien blijkt bij 10% van de stellen met een onvervulde kinderwens sprake te zijn van onverklaarbare verminderde vruchtbaarheid.

Onvruchtbaarheid vrouw

Onvruchtbaarheid van een vrouw kan een aantal oorzaken hebben

a. Een hogere leeftijd van de vrouw betekent een kleinere voorraad eicellen en eicellen van een slechtere kwaliteit.
b. Geen eisprong of niet vaak genoeg een eisprong. De kwaliteit of de frequentie van de eisprong kan ook aangetast zijn als gevolg van behandelingen van (kinder-) kanker.
c. Afsluiting van de eileider(s) door endometriose. Endometriose is een goedaardige woekering van het baarmoederslijmvlies, waarbij het slijmvlies zich zowel aan de binnen- als buitenzijde van de baarmoeder bevindt. Door de afsluiting kunnen eicel en spermacel elkaar niet ontmoeten en blijft bevruchting uit. De bereikbaarheid van de eicel voor de spermacellen kan ook verminderd zijn door te dik of te zuur slijm in de baarmoederhals.
d. Een myoom, ook wel vleesboom genoemd, is een goedaardige knobbel in en om de baarmoeder. Gesteelde myomen (poliepen) in de baarmoederholte kunnen een goede innesteling van een embryo belemmeren.
e. Vormafwijkingen van de baarmoeder, bijvoorbeeld bij vrouwen van wie de moeder tijdens de zwangerschap het kunstmatige hormoon DES (Di-Ethyl-Stilbestrol) heeft gebruikt, kunnen problemen geven bij de innesteling of leiden tot miskramen, ook nog na de 13e week van de zwangerschap.

bigstock-sperms-859712

Onvruchtbaarheid man

a. Aantal, vorm en/of beweeglijkheid van de zaadcellen kunnen afwijkend zijn.
b. In de balzak kan een spataderkluwen voorkomen die leidt tot een lage zaadproductie en zaad van slechtere kwaliteit.
c. Zaadleiders kunnen verstopt zijn door bijvoorbeeld een aangeboren afwijking of door littekenvorming na vroegere ontstekingen.
d. Een zaadcel die de eicel heeft bereikt, moet vervolgens door de wand van de eicel heen zien te komen om in de eicel zijn genetisch materiaal af te geven. In de kop van de zaadcel zitten eiwitten die voor het doorboren van de wand van de eicel nodig zijn. Het kan zijn dat de zaadcellen onvoldoende of afwijkende van deze ‘oplossende’ eiwitten hebben, waardoor het niet lukt door de wand van de eicel te komen.

Genetische afwijkingen in eicel of spermacel kunnen de oorzaak zijn van problemen tijdens de samensmelting waardoor een bevruchting uitblijft of wel optreedt, maar toch niet leidt tot een levensvatbaar embryo. Dit kan zich uiten in de vorm van een vroege miskraam.

Als zwanger worden niet vanzelf gaat, dan is jullie eerste stap waarschijnlijk een bezoek aan de huisarts.